Reprezentanta HyundaiNoutăți Echipajele Hyundai Motorsport lupta pentru victorie in Raliul Estoniei
Noutăți - Echipajele Hyundai Motorsport lupta pentru victorie in Raliul Estoniei - hyundaidibas

Echipajele Hyundai Motorsport lupta pentru victorie in Raliul Estoniei

Data publicarii: 22/07/2023
Ultima actualizare: 22/07/2023
  • Echipajele Thierry Neuville/ Martijn Wydaeghe si Esapekka Lappi/ Janne Ferm se afla pe pozitia a doua, respectiv a treia la general, dupa primele opt probe speciale din program;
  • Teemu Suninen si Mikko Markkula, copilotul sau, au avut o zi excelenta si se afla pe locul al cincilea in cadrul primului lor raliu cu Hyundai i20 N Rally1 Hybrid.

Dupa prima zi din Raliul Estoniei, etapa a opta din Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC), Hyundai Motorsport are toate cele trei echipaje in top cinci, dintre care doua pe podium la general.

Echipajele Thierry Neuville/ Martijn Wydaeghe si Esapekka Lappi/ Janne Ferm se afla pe pozitia a doua, respectiv a treia, iar Teemu Suninen/ Mikko Markkula ocupa locul al cincilea in cadrul primului lor raliu cu Hyundai i20 N Rally1 Hybrid.

Raliul Estoniei a debutat joi seara, cu super speciala Tartu Vald, iar vineri au fost programate alte sapte probe pe drumurile rapide de macadam din regiune. Desi a trecut pe prima pozitie dupa speciala a doua, echipajul Thierry Neuville/ Martijn Wydaeghe a incheiat ziua la 3 s in spatele liderilor.

„Sunt multumit pentru ca am incheiat ziua pe locul secund. Desigur, mi-ar fi placut sa ramanem pe prima pozitie, dar stiam ca la cea de-a doua trecere pe aceste probe, Kalle Rovanperä va fi foarte rapid. Suntem insa la doar 3 s in spatele sau si, comparativ cu anul trecut, ma simt mult mai bine in masina. Sambata va fi o zi lunga, iar daca nu va ploua, Kalle va avea o pozitie mai buna la start. Nu renuntam insa la lupta si atacam pana la final”,a declarat Thierry Neuville.

Esapekka Lappi & Janne Ferm au intampinat unele probleme cu sistemul hybrid pe probele de dimineata, dar au fost foarte rapizi la cea de-a doua trecere pe specialele de vineri si au incheiat ziua pe locul al treilea la general.

„Am avut o evolutie constanta, dar, din pacate, am pierdut timp din cauza unei probleme la sistemul hybrid. Pe cea de-a doua bucla totul a decurs mai bine si m-am simtit excelent in masina. Simt ca pot merge la limita pe fiecare proba”,a mentionat Esapekka Lappi.

Pentru Teemu Suninen & Mikko Markkula acesta este primul raliu cu Hyundai i20 N Rally1 Hybrid si s-au clasat pe locul al cincilea la general.

„Am avut o senzatie extraordinara. Am incercat sa ma bucur de fiecare kilometru, sa invat masina si sa merg cat mai tare posibil. Am avut un ritm bun si as vrea sa le multumesc tuturor celor din echipa Hyundai Shell Mobis World Rally Team, in special lui Dani Sordo, pentru toata sustinerea de pana acum. Nu mi-am asumat riscuri inutile si obiectivul meu este sa inchei raliul fara probleme pe o pozitie cat mai buna posibil”,a adaugat Teemu Suninen.

Sambata si duminica sunt programate ultimele 13 probe speciale cu o lungime totala de 170 de kilometri. Anul trecut, echipa Hyundai Motorsport a avut doua echipaje in top cinci, iar in 2023 are doi piloti care se afla in lupta pentru victorie dupa prima zi.

„Am avut o zi buna in Estonia, suntem cu doua masini pe podium. Faptul ca Thierry a fost lider pana intr-un punct, ne motiveaza si mai mult, mai ales ca aceasta nu este una dintre etapele sale preferate. Esapekka a avut o evolutie buna, iar Teemu ne-a confirmat asteptarile. Munca de pregatire pentru acest raliu da rezultate, iar ritmul echipajelor noastre este incurajator pentru urmatoarele doua zile. Mai este insa mult pana la final si stim ca aici se poate intampla orice, mai ales ca vom avea parte de conditii meteo imprevizibile”,a adaugat Cyril Abiteboul, directorul Hyundai Motorsport.

Clasament Raliul Estoniei 2023 (dupa ziua de vineri):

1

K. Rovanperä

J. Halttunen

Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid

1:12:22.2

2

T. Neuville

M. Wydaeghe

Hyundai i20 N Rally1 Hybrid

+3.0

3

E. Lappi

J. Ferm

Hyundai i20 N Rally1 Hybrid

+12.2

4

E. Evans

S. Martin

Toyota GR Yaris Rally1         

+14.1

5

T. Suninen

M. Marrkula

Hyundai i20 N Rally1 Hybrid

+33.8

6

P. L. Loubet

N. Gilsoul

Ford Puma Rally1 Hybrid      

+48.8

7

T. Katsuta

A. Johnston

Toyota GR Yaris Rally1

+1:03.6