Reprezentanta HyundaiBlog Transmisie manuală - ce înseamnă transmisie manuală și ce trebuie să știi despre transmisia manuală inteligentă
Blog - Transmisie manuală - ce înseamnă transmisie manuală și ce trebuie să știi despre transmisia manuală inteligentă - hyundaidibas

Transmisie manuală - ce înseamnă transmisie manuală și ce trebuie să știi despre transmisia manuală inteligentă

Data publicarii: 12/05/2023
Ultima actualizare: 12/05/2023

Autoturismul este un mecanism complex, format dintr-o mulțime de componente. Fiecare piesă din acest angrenaj are un rol bine definit, iar de funcționarea optimă a tuturor elementelor componente depinde însăși capacitatea mașinii de a rula în condiții de eficiență și siguranță.

Chiar dacă tot ce intră în componența unei mașini are un rol clar, există o categorie specială de elemente care trebuie să funcționeze mereu la capacitate maximă, din rațiuni de securitate. Din această categorie face parte și sistemul de transmisie.

Rolul sistemului este acela de a permite controlarea autoturismului de către șofer. Din sistemul de transmisie fac parte mai multe piese, iar acestea trebuie să se sincronizeze în mod perfect, pentru a garanta deplasarea în cele mai bune condiții. Există mai multe tipuri de transmisie auto, cele mai cunoscute fiind variantele de transmisie manuală și transmisie automată.

Cu ajutorul informațiilor din acest articol, poți descoperi ce înseamnă transmisia manuală și cea automată, ce componente are sistemul de transmisie și care sunt cele mai noi modele Hyundai cu transmisie manuală inteligentă.

Transmisie manuală - ce reprezintă și din ce este format sistemul de transmisie


Transmisia auto poate fi definită ca un sistem complex, parte esențială din angrenajul reprezentat de un autoturism. Sistemul de transmisie este format din mai multe piese, fiecare având un rol specific în sensul asigurării funcționării eficiente a autoturismului.

Aceste elemente componente sunt interconectate și, împreună, permit șoferului să controleze deplasarea mașinii așa cum își dorește, prin transferul puterii generate de motor, către roțile autoturismului. Există mai multe tipuri de sisteme de transmisie, această latură a automobilelor fiind intens explorată de către marii producători, în ultimii ani.

Transmisie manuală - ce înseamnă transmisie manuală și ce trebuie să știi despre transmisia manuală inteligentă - hyundaidibas.ro - 1

S-au investit sume impresionante în activitatea de cercetare și inovare, cu scopul de a identifica metode prin care transmisia mașinii să fie îmbunătățită. Au apărut, astfel, sisteme de transmisie inteligentă, cum este cel utilizat pe unele modele Hyundai.

Despre acestea, însă, vei afla mai multe în cele ce urmează. Pentru început, este important să știi care sunt principalele componente ale unui sistem de transmisie auto, dar și ce importanță are acest sistem în funcționarea mașinii.

De ce este importantă transmisia?

Motorul este componenta principală a oricărui automobil. În lipsa motorului, nu poate fi generată puterea necesară pentru deplasarea rapidă, adică principalul motiv pentru care oamenii utilizează mașini. Cu ajutorul sistemului de transmisie, puterea generată de motor este fructificată în mod eficient.

Adică ea este mutată de la motor la nivelul roților, generând mișcarea acestora și făcând posibilă deplasarea întregului autoturism. Funcția de transmisie, la nivelul unei mașini, este asigurată cu ajutorul sistemului format din următoarele componente:

 • Ambreiaj - este componenta prin care se asigură cuplarea și decuplarea motorului de la transmisie. Cuplarea și decuplarea se face, cu ajutorul ambreiajului, în mod progresiv. Ambreiajul este format dintr-un disc și un volant, care se rotesc atunci când se exercită o forță din exterior, asupra lor.

  Această rotire este, de fapt, ceea ce transmite puterea motorului către sistemul de transmisie și, în final, către roți. Atenție! Mașinile cu transmisie automată (și nu numai) nu dispun de pedală de ambreiaj. Aceasta lipsește și de pe mașinile cu transmisie manuală inteligentă.

 • Cutie de viteze - așa cum indică și denumirea acestei componente, rolul ei este acela de a permite controlul vitezei. În același timp, cutia de viteze poate să influențeze și forța tracțiunii. Cu ajutorul cutiei de viteze, se facilitează rularea motorului în mod treptat, de unde și conceptul de trepte de viteze.

 • Transmisie cardanică - cutia de viteze preia impulsul motor de la nivelul mecanismului motor, iar cu ajutorul transmisiei cardanice acesta este transmis mai departe, către transmisia principală.

 • Transmisie principală - aceasta preia puterea generată de către motor, de la transmisia cardanică și o redistribuie diferențial și către arborii planetari. De la aceste componente, puterea ajunge într-un final la nivelul roților mașinii.
Transmisie manuală - ce înseamnă transmisie manuală și ce trebuie să știi despre transmisia manuală inteligentă - hyundaidibas.ro - 2

În funcție de tipul mașinii, sistemul de transmisie poate să aibă și alte componente. Acestea nu sunt, însă, utilizate în cazul mașinilor din clasa turismelor. Este vorba despre:

 • Transmisie finală - întâlnită doar pe autovehiculele de dimensiuni și capacități mari, așa cum sunt autobuzele și tirurile sau camioanele. Rolul transmisiei finale constă în mărirea raportului total în care este transmisă puterea motoare.

 • Reductor distribuitor - există exclusiv pe mașinile de teren, dotate cu mai multe punți motoare. Prin modul său de funcționare, reductorul distribuitor dublează treptele de viteză care pot fi controlate prin schimbător.

Cum să protejezi sistemul de transmisie?

Fiind o parte atât de implicată în funcționarea autoturismului, sistemul de transmisie este în permanență solicitat la un nivel intens. Pentru ca această solicitare să nu conducă la defectări ale mecanismului, este important să îl protejezi. Poți face asta adoptând o conduită de conducere cât mai prietenoasă cu mașina. Acest lucru presupune:

 • utilizarea frânei de motor - aceasta te poate ajuta să eviți schimbarea treptei de viteză într-una inferioară, atunci când reduci viteza. Ce înseamnă acest lucru pentru sistemul de transmisie? Evitarea folosirii inutile a ambreiajului.

 • adoptarea unui stil calm de condus - condusul agresiv, care implică schimbările rapide și bruște ale treptelor de viteze reprezintă o amenințare puternică la adresa sănătății cutiei de viteze. Alege să conduci calm, pentru a proteja această componentă a sistemului de transmisie.

 • înlocuirea componentelor defecte - conducerea unui autoturism cu probleme la nivelul sistemului de transmisie poate pune în pericol șoferul, pasagerii mașinii, precum și pe ceilalți participanți la trafic.

O recomandare importantă a specialiștilor în domeniul auto este aceea de a efectua o verificare a transmisiei, în cazul în care sunt achiziționate auto rulate. O astfel de verificare este suficientă pentru a descoperi care sunt problemele existente la nivelul transmisie și ce măsuri sunt necesare pentru remedierea acestora, înainte ca ele să afecteze experiența noului posesor al mașinii.

Transmisie manuală - ce înseamnă transmisie manuală și ce trebuie să știi despre transmisia manuală inteligentă - hyundaidibas.ro - 3

Există mai multe tipuri de transmisii auto: transmisie manuală, transmisie continuă variabilă, transmisie tiptronică, transmisie de ambreiaj semi-automată, transmisie de ambreiaj dublă și transmisie automată. Din categorie autoturismelor cu transmisie manuală fac parte și modelele ultra-moderne, extrem de eficiente, de autoturisme cu transmisie manuală inteligentă.

Transmisia manuală - modelele Hyundai cu transmisie manuală inteligentă


Transmisia manuală inteligentă sau iMT (Intelligent Manual Transmission) reprezintă un pas important în domeniul inovației la nivel de transmisie auto. Acest sistem de transmisie este unul dintre cele mai eficiente care pot fi găsite pe piață. În mod remarcabil, iMT este un sistem de transmisie manuală, fără ambreiaj.

La fel ca autoturismele cu transmisie automată, cele cu transmisie manuală inteligentă dispun doar de două pedale: frână și accelerație. Asta deoarece ambreiajul nu este necesar, pentru că schimbarea treptelor de viteze se face cu ajutorul unei soluții inteligente de tip software și a unor actuatoare care „apasă“ ambreiajul atunci când conducătorul auto schimbă viteza cu ajutorul schimbătorului manual.

Avantajele transmisiei inteligente iMT

 • Șofatul devine mult mai confortabil, deoarece prin intermediul iMT nu mai este necesară folosirea intensivă a pedalei de ambreiaj, în condiții de trafic aglomerat.
 • Șoferul poate să schimbe în continuare în mod manual treptele de viteză, spre deosebire de ce se întâmplă pe autoturismele care au cutie de viteze automată. În ciuda lipsei pedalei de ambreiaj, iMT permite schimbarea vitezei!
 • Este mai ușor de întreținut, decât un autoturism dotat cu sistem convențional de transmisie manuală. Transmisia inteligentă iMT scapă posesorul auto de ambreiaj, un element extrem de vulnerabil la suprasolicitare. De altfel, costurile schimbării ambreiajului sunt unele care îi sperie pe majoritatea șoferilor.
 • Sistemul iMT permite eficientizarea consumului de combustibil. Concret, imediat ce șoferul a eliberat pedala de accelerație, iar autoturismul rulează liber, sistemul iMT decuplează mecanismul motor de la transmisie.
 • Atât șoferii începători, cât și cei experimentați vor aprecia ceea ce are de oferit sistemul de transmisie iMT. Asta deoarece transmisia manuală inteligentă permite un stil lejer de condus, potrivit pentru începători, dar garantează și un control cu mult îmbunătățit, comparativ cu transmisia automată.
Transmisie manuală - ce înseamnă transmisie manuală și ce trebuie să știi despre transmisia manuală inteligentă - hyundaidibas.ro - 4

Modele de top Hyundai, dotate cu transmisie inteligentă iMT

Hyundai i20 - modelul a fost pentru prima oară lansat în 2020 și a fost cel care a adus în prim-plan tehnologia iMT. Sistemul inovator de transmisie nu este singurul lucru care te-ar putea atrage la i20. Mașina impresionează și prin design-ul său impresionant, cu faruri LED și grilă frontală cu aspect de cascadă, prin intermediul căreia sunt puse în valoare cu succes elementele exterioare ale mașinii.

La interior, i20 surprinde prin eleganța bordului cu linii orizontale. Volanul este dotat cu comenzi, iar portbagajul este foarte spațios. Este important de știut că există i20 nu doar în varianta cu transmisie manuală inteligentă. Hyundai a lansat acest model și în variantă cu dublu ambreiaj și cutie de viteze cu 7 trepte (7DCT). Varianta iMT are 6 trepte de viteză.

Pe lângă transmisie inteligentă, Hyundai i20 vine și cu pilot automat inteligent, sistem de avertizare la deplasarea mașinii din față și alte funcții esențiale pentru cei care vor să experimenteze un stil de condus modern.

Hyundai Bayon - mașină cu un interior foarte spațios, Hyundai Bayon contrastează generozitatea interiorului cu aspectul exterior foarte compact. Mașina lansată în Europa în 2021 este dotată cu transmisie iMT, ceea ce o transformă într-o soluție modernă și eficientă. De altfel, ea este dotată cu o baterie de 48V, care se încarcă automat pe parcursul deplasării. Acest lucru este posibil pentru că mașina este dotată cu sistem de frână regenerativ.

Hyundai Bayon este un autoturism care face parte din clasa SUV-urilor. Așadar, nu doar mașinile din clasa turismelor sau de dimensiuni mici pot să beneficieze de eficiența și confortul oferit de sistemul de transmisie manuală inteligentă, ci și autoturismele de dimensiuni mari. Bayon are un portbagaj cu capacitatea de 411 litri și dispune de un ampatament de 258 cm!

Hyundai Kona - modelele noi de Hyundai Kona fac parte tot din categoria SUV-urilor și vin cu o mulțime de funcții extrem de utile șoferilor pasionați de un stil de condus modern. Din punct de vedere al design-ului, este ușor de remarcat minimalismul autovehiculului la exterior și eleganța sa de la interior. De asemenea, Hyundai Kona surprinde și prin conectivitatea excepțională pe care o oferă șoferului și pasagerilor.

Mașina este extrem de intuitiv de controlat. Sistemul iMT este disponibil pe ambele tipuri de Hyundai Kona. Există atât o variantă hibrid, cât și o variantă electrică. Aceasta are și o funcționare ecologică, grație faptului că este dotată cu un propulsor mild hybrid cu capacitate de 48V. Firește, sistemul de transmisie manuală inteligentă contribuie din plin la menținerea consumului și emisiilor la un nivel optim.

Hyundai i30 - un model foarte popular este noul Hyundai i30. Acesta are un design foarte elegant, care este menit doar să completeze structura inteligentă, fiabilă și extrem de sigură a acestei mașini. Hyundai i30 este disponibil în două variante, raportat la tipul de sistem de transmisie.

Motorul electric cu propulsor mild hybrid de 48V are capacitatea de a diminua emisiile de dioxid de carbon. El poate fi completat atât de sistemul de transmisie manuală automată, care combate consumul excesiv de energie, cât și de sistemul de transmisie automată cu ambreiaj dublu. Varianta cu transmisie iMT presupune operarea în 6 trepte de viteze, în timp ce versiunea de i30 cu transmisie automată cu ambreiaj dublu dispune de șapte trepte.

Transmisie manuală - ce înseamnă transmisie manuală și ce trebuie să știi despre transmisia manuală inteligentă - hyundaidibas.ro - 5

Hyundai i30 poate fi achiziționat în multiple versiuni și din punct de vedere al motorizării. Este vorba despre opțiunea cu motor de 1,5 litri și forță de 160 cai putere, varianta T-GDi cu 1,0 litri și 120 de cai putere, precum și versiunea 1,5 litri și 110 cai putere. Indiferent de varianta pentru care optezi, Hyundai i30 este o mașină cu transmisie manuală inteligentă care poate să îți ducă la nivelul următor întreaga experiență la volan.

Hyundai este o companie care a contribuit din plin la dezvoltarea sistemelor moderne de transmisie auto. De altfel, producătorul asiatic a lansat tehnologia iMT în 2020, pe modelele Hyundai i20. Aceasta este disponibilă, în prezent, și pe alte variante de autoturisme Hyundai, așa cum ți-am prezentat pe parcursul acestui articol.

HyundaiDibas.ro îți pune la dispoziție cele mai performante modele produse de brandul sud-coreean. Le poți achiziționa noi sau rulate, la prețuri foarte avantajoase. Alege calitatea și inovația propuse de modelele Hyundai, disponibile în oferta noastră!

Sursa foto: Unsplash.com