Reprezentanta HyundaiBlog Tipuri de caroserie. Care sunt componentele caroseriei auto și câte tipuri de caroserii există
Blog - Tipuri de caroserie. Care sunt componentele caroseriei auto și câte tipuri de caroserii există - hyundaidibas

Tipuri de caroserie. Care sunt componentele caroseriei auto și câte tipuri de caroserii există

Data publicarii: 30/01/2023
Ultima actualizare: 30/01/2023

Deținerea unui autoturism personal a devenit o necesitate pentru foarte multe persoane. Indiferent de mediul în care locuiești, deplasarea este mult mai facilă atunci când deții o mașină. Poți folosi autoturismul pentru a ajunge zilnic la locul de muncă, pentru a merge la cumpărături sau pentru a călători în vacanțe. De asemenea, mașina poate fi utilă și pentru activități profesionale specifice, așa cum sunt tot mai popularele servicii de ridesharing sau livrare de produse. Pe lângă multitudinea scopului pe care îl poate avea o mașină, este important de subliniat și că automobilele pot fi utilizate atât în mod individual, cât și la nivel de familie. Din aceste motive, există pe piață mai multe tipuri de caroserie.

Caroseria este una dintre componentele elementare ale oricărui autoturism. Ea constă în partea superioară a mașinii și are scopul de a separa persoanele din interior, produsele sau echipamentele transportate de restul componentelor mașinii, precum și de mediul înconjurător. Caroseria poate fi definită, în mod simplist, drept “carcasa“ în care șoferul și pasagerii stau pe parcursul deplasării. Din ea fac parte, însă, și portbagajul și capota față, care ascunde mecanismul motor. Sunt mai multe componente ale caroseriei auto, la fel cum există și o mulțime de detalii care te pot ajuta să diferențiezi caroseria autovehiculului atunci când ai de ales din mai multe opțiuni.

Tipuri de caroserie. Principalele tipuri de caroserie auto


Caroseria este, din punct de vedere al utilizatorului obișnuit de automobile, unul dintre principalele criterii luate în calcul atunci când este aleasă mașina. Există o mulțime de tipuri de caroserie a mașinii, fiecare fiind potrivită în anumite circumstanțe. Cu ajutorul informațiilor pe care le vei descoperi în articol, vei putea să identifici rapid care este soluția optimă, în funcție de modul în care ai de gând să folosești mașina. Înainte de a descoperi aceste criterii, iată care sunt principalele tipuri de caroserie la mașini, din care fac parte inclusiv modelele de mașini Hyundai pe care le poți achiziționa de la HyundaiDibas!

  • Hatchback - ce înseamnă caroserie hatchback

    Denumite și autoturisme cu două volume, mașinile de tip hatchback au caroseria formată din compartimentul destinat motorului și compartimentul destinat pasagerilor. Acesta din urmă este unit cu portbagajul. Structura mașinii de tip hatchback este caracterizată de rigiditate și de faptul că spațiul destinat bagajelor dispune de o ușă proprie, cu geam. Acesta este și elementul care dă denumirea categoriei (hatch = trapă, back = spate). De asemenea, scaunele din spate ale celor mai multe mașini din această categorie sunt rabatabile, ceea ce facilitează transportul anumitor obiecte.

Tipuri de caroserie. Care sunt componentele caroseriei auto și câte tipuri de caroserii există - hyundaidibas.ro - 1

  • Berlină - ce înseamnă caroserie berlină

    Caroseria de tip berlină sau sedan , așa cum mai este ea denumită, reprezintă una dintre cele mai întâlnite variante pe piața autoturismelor. Dacă mașinile hatchback au caroserie în două volume, cele din categoria berlină sunt cu trei volume. Este vorba despre partea motorului, partea de interior, destinată pasagerilor, și zona de portbagaj. Așadar, diferența este reprezentată de faptul că portbagajul este separat de zona pasagerilor. Într-o mașină sedan încap până la cinci persoane.

  • SUV - ce înseamnă caroserie SUV

    Denumirea de SUV reprezintă un acronim pentru Sport Utility Vehicle. O traducere adaptată a acestui termen ar fi reprezentată de mașina utilitară sport. Caroseria de acest tip are un singur volum și dispune de elemente care pot fi detașate. Este vorba de uși și bare de protecție. Interiorul mașinilor SUV este foarte spațios, iar principala caracteristică a acestora este reprezentată de faptul că sunt înalte. Deși au această caracteristică, ele nu sunt mașini de teren, ci sunt destinate utilizării pe asfalt.

  • Crossover - ce înseamnă caroserie crossover

    Din punct de vedere al aspectului, mașinile de tip crossover se aseamănă foarte mult de cele care fac parte din categoria SUV. Însă crossoverele prezintă deosebiri importante, precum independența de care beneficiază suspensia lor de pe spate. De asemenea, crossoverele consumă mai puțin decât mașinile SUV. Mulți pasionați de automobile consideră crossoverele ca fiind niște mașini hatchback cu suspensie înaltă și tracțiune 4x4. De asemenea, automobilele cu acest tip de caroserie dispun și de scuturi care facilitează deplasarea pe terenuri accidentate.

Tipuri de caroserie. Care sunt componentele caroseriei auto și câte tipuri de caroserii există - hyundaidibas.ro - 2

  • Monovolum - ce înseamnă caroserie monovolum

    Caroseria monovolum este denumită și minivan. Are formă asemănătoare cu cea a unui microbuz, însă se utilizează ca mașină de familie, nu cu scopuri profesionale. Sunt foarte spațioase și au o înălțime superioară mașinilor din categoria sedan și hatchback. Înălțimea maximă a unei mașini monovolum ajunge la 1800 mm. Prin comparație, un autoturism sedan are înălțimea de aproximativ 1600 mm. De regulă, mașinile monovolum au cinci uși, însă există și variante numite monocorp, care au doar trei uși.

  • Break - ce înseamnă caroserie break

    Se aseamănă cu mașinile care au caroserie berlină, însă au în plus portbagajul extins. Sunt denumite și combi sau estate. Ce înseamnă caroserie combi? În cazul acestor mașini, portbagajul dispune de ușă, la fel ca în cazul mașinilor hatchback, însă această zonă de depozitare este mult mai lungă la breakuri. O caracteristică foarte importantă este reprezentată de flexibilitatea la interior. Scaunele din spate sunt rabatabile și pot fi poziționate în vederea creării unui mediu optim pentru pasageri sau pentru marfa transportată.

  • Coupe - ce înseamnă caroserie coupe

    Denumită și caroserie sport, aceasta poate fi în două sau trei volume. Are spațiu suficient pentru trei persoane (șofer + un loc pasager în față + un loc pasager în spate). Este o mașină foarte aspectuoasă, grație caracterului său ușor și cu dimensiuni reduse. Este perfectă pentru utilizarea de către o persoană sau două, nefiind recomandată pentru familiile care au chiar și un singur copil.

Tipuri de caroserie. Care sunt componentele caroseriei auto și câte tipuri de caroserii există - hyundaidibas.ro - 3

  • Pick-up - ce înseamnă caroserie pick-up

    Mașinile de tip pick-up au caroserie înaltă, au două locuri pentru persoane (șofer și pasager) și dispun de benă în zona din spate. Sunt denumite și “mașini papuc“, iar bena din spate este deseori neacoperită. În unele cazuri, se utilizează pânză sau material plastic pentru încadrarea benei. Tracțiunea mașinilor de tip pick-up este integrală sau pe spate. Este important de știut că, la mașinile pick-up, bena este separată de cabina pentru pasager și se utilizează exclusiv pentru transportul de mărfuri. Există și mașini pick-up cu două locuri suplimentare pentru pasageri.

Acestea sunt, pe scurt, cele mai importante tipuri de caroserie auto. Pe piață apar în permanență noutăți, atunci când vine vorba despre modele de autoturisme care pot fi încadrate în aceste categorii. În situația în care vrei să cumperi o mașină, este important să știi ce tip de caroserie este potrivit nevoilor tale. De asemenea, trebuie să cunoști care sunt părțile caroseriei auto. În cele ce urmează, vei afla care sunt cele mai căutate componente de caroserie în cadrul unui service, precum și ce tip de mașină îți este recomandat, în funcție de necesitățile pe care le ai.

Componentele caroseriei auto. Care sunt părțile componente ale caroseriei


Fiind o componentă atât de importantă pentru orice autoturism, caroseria are o structură complexă. Ea este formată din mai multe componente, fiecare având un rol esențial în funcționarea angrenajului reprezentat de un autovehicul. Iată care sunt părțile principale care intră în componența caroseriei unei mașini:

  • Pavilionul - reprezintă cea mai mare componentă a caroseriei și este partea care acoperă spațiul destinat pasagerilor.

  • Capota - elementul metalic reprezentat de capotă are dimensiuni care variază în funcție de tipul caroseriei. Rolul capotei este acela de a acoperi spațiul destinat motorului.

  • Ușile - în funcție de tipul caroseriei, mașina poate avea două, trei, patru sau chiar cinci uși. Acestea permit accesul pasagerilor în autoturism sau facilitează accesul utilizatorilor la portbagaj.

  • Aripile - completează zona laterală a mașinii, fiind montate în completarea ușilor. sunt elemente de dimensiuni mari și sunt printre cele mai afectate componente ale caroseriei, în cazul în care se produc accidente.

  • Haion - este partea din spate a autoturismelor, fiind o componentă cheie a autoturismelor care au ușă pentru portbagaj (SUV, crossovere, hatchback etc.).

  • Bare de protecție - poziționate în fața și în spatele mașinii, acestea sunt primele care iau contact cu elemente exterioare (obiecte, clădiri, stâlpuri, alte autoturisme etc), în caz de impact.

Tipuri de caroserie. Care sunt componentele caroseriei auto și câte tipuri de caroserii există - hyundaidibas.ro - 4

  • Trapa - în cazul unor autoturisme, pavilionul este dotat și cu trapă cu geam. Aceasta poate fi deschisă pe timpul deplasării.

  • Eleron - denumit și spoiler, eleronul este prezent doar în cazul unor modele și are rol de a îmbunătăți aerodinamismul mașinii.

  • Oglinzile - oglinzile retrovizoare permit asigurarea șoferilor în timpul deplasării. Cele două oglinzi sunt elemente de siguranță extrem de importante, iar starea lor optimă trebuie să fie asigurată în cazul tuturor caroseriilor, indiferent de categoria în care se încadrează.

  • Farurile - sunt integrate în caroserie și permit crearea condițiilor optime de luminozitate, în timpul deplasării. De regulă, mașina are două faruri pe spate și două pe față, însă pot exista și variații, în funcție de tipul caroseriei și de model.

Tipuri de caroserie. Care sunt componentele caroseriei auto și câte tipuri de caroserii există - hyundaidibas.ro - 5

Acestea sunt doar componentele majore care fac parte din caroserie. Există și alte elemente care contribuie la completarea celei mai extinse componente a oricărui autoturism. Este vorba despre trager (“leagă“ elementele frontale ale mașinii: motor, grile, radiatoare, capotă, aripi), carenaj (aripa interioară), balamale, mânere, încuietori și ornamente. De asemenea, fac parte din caroseria mașinii și accesoriile precum emblema sau alte elemente de diferențiere.

Caroseria autovehiculului. Cum alegi corect o variantă, în funcție de necesități


Acum că știi mai multe despre caroseria SUV, ce înseamnă aceasta, dar și ce reprezintă alternativele de pe piață, trebuie doar să descoperi care sunt modalitățile în care să identifici tipul potrivit de caroserie auto, în funcție de necesitățile pe care le ai. Atunci când vrei să alegi caroseria, cea mai bună idee este să cauți răspunsuri pentru câteva întrebări esențiale. Iată care sunt acestea:

Tipuri de caroserie. Care sunt componentele caroseriei auto și câte tipuri de caroserii există - hyundaidibas.ro - 6

  1. În ce medii vei folosi, cu preponderență, autoturismul?

    Dacă ai de gând să folosești mașina în mediul urban, este ideal să alegi un autoturism hatchback sau sedan. Îndeosebi mașinile hatchback sunt mai scurte și pot fi ușor parcate. De asemenea, mediul urban nu propune condiții dificile de drum, astfel că nu este necesară forța pe care o poate oferi un SUV. Dacă locuiești în zone izolate sau în medii rurale cu drumuri neasfaltate, este ideal să mergi pe varianta de SUV, deoarece aceasta va face cu brio față și condițiilor grele de drum.

  2. Câte persoane vor fi transportate cu mașina?

    Tipul caroseriei influențează, de regulă, și numărul de locuri pe care îl oferă un autoturism. Pentru persoanele singure sau pentru cuplurile fără copii, orice tip de caroserie este potrivită, inclusiv variantele de mașini coupe. În cazul familiilor, se merge de regulă pe mașinile din categoria SUV, crossover sau monovolum. Acest lucru este influențat de faptul că este nevoie de locuri pentru fiecare membru al familiei, dar și de spațiu generos de depozitare în portbagaj.

  3. Cumperi mașina exclusiv în interes profesional?

    Dacă vrei să cumperi o mașină pentru activități profesionale, așa cum sunt serviciile de ridesharing sau food delivery, este cel mai bine să optezi pentru un vehicul practic, ușor de condus și ușor de parcat. Celebre pentru aceste caracteristici sunt mașinile hatchback și cele berline. De asemenea, și mașinile break ar putea fi utile, grație spațiului generos din portbagaj. Un plus al mașinilor hatchback, din acest punct de vedere, constă în costurile mici de întreținere.

  4. Pe ce perioadă vrei să utilizezi mașina?

    Este foarte important să analizezi lucrurile în perspectivă și să te gândești că nevoile tale s-ar putea modifica, în viitor. Dacă știi că este posibil să îți întemeiezi o familie în viitorul apropiat, cu siguranță este ideal să alegi o mașină încăpătoare, așa cum este un SUV sau un minivan. Dacă iei mașina exclusiv în scopuri profesionale și plănuiești să o folosești pentru o perioadă de 5-10 ani, poți merge pe varianta berlină, hatchback sau crossover. Dacă scopurile tale profesionale implică și transportul de marfă, nu ignora posibilitatea de a investi într-o mașină pick-up.

  5. Ce buget ai?

    Costul pe care îl presupune o mașină reprezintă un element de o complexitate ridicată. Trebuie să te gândești atât la suma pe care vrei să o plătești inițial pentru a achiziționa mașina, cât și la ce presupune întreținerea acesteia, inclusiv remedierea de daune auto. Modelele hatchback sunt cele mai accesibile, în general, la fel ca mașinile cu caroserie de tip berlină. Sunt mai costisitoare crossoverele, SUV-urile și mașinile de tip minivan. Dacă vrei să obții un preț mai bun, poți alege să cumperi auto rulate.

Tipuri de caroserie. Care sunt componentele caroseriei auto și câte tipuri de caroserii există - hyundaidibas.ro - 7

Indiferent de tipul de caroserie pe care vrei să îl aibă mașina ta, la HyudaiDibas găsești modele de calitate, la prețuri excelente. Te ajutăm să îți găsești autoturismul Hyundai potrivit, care te va ajuta să te bucuri de o mașină de top pe o perioadă îndelungată. Alege să colaborezi cu profesioniști, pentru a găsi mereu cea mai bună mașină!

Sursa foto: Pixabay.com.