Reprezentanta HyundaiBlog Hyundai Santa Fe - Date tehnice, design și informații generale
Blog - Hyundai Santa Fe - Date tehnice, design și informații generale - hyundaidibas

Hyundai Santa Fe - Date tehnice, design și informații generale

Data publicarii: 27/09/2023
Ultima actualizare: 27/09/2023

Marca producătoare de mașini Hyundai este bine cunoscută în România, dovadă fiind numărul foarte mare de automobile de acest tip întâlnite pe drumurile țării. Dintre modelele puse la dispoziție de către compania sud-coreeană se remarcă modelul Santa Fe, care este un crossover de mărime medie. Din anul 2000 și până în prezent, modelul a cunoscut mai multe generații, fiecare dintre ele venind cu îmbunătățiri, atât în privința motorizării disponibile, cât și a designului și dotărilor.

Fiabilitatea, prețurile corecte și imaginea de putere oferită au făcut din Santa Fe o alegere ideală pentru persoanele interesate în a deține o mașină ce face față tuturor provocărilor și care continuă să funcționeze o perioadă lungă de timp, fără a necesita intervenții costisitoare pentru rezolvarea unor probleme mecanice.

Articolul de mai jos oferă clienților interesați informații utile ce pot convinge în legătură cu oportunitatea unei achiziții. Astfel, se va putea descoperi cum a evoluat de-a lungul timpului modelul Hyundai Santa Fe, ce specificații generale îl caracterizează și cum se prezintă generația actuală în ceea ce privește motorizările și dotările pentru siguranță, confort și design. De asemenea, se vor putea consulta câteva recomandări pentru alegerea modelului potrivit din oferta producătorului de mașini.

Date tehnice Hyundai Santa Fe, evolutie și specificații generale

Hyundai Santa Fe

Hyundai este unul dintre cei mai mari producători de automobile din Coreea de Sud, fiind cunoscut pentru diversitatea modelelor oferite, fiabilitatea acestora și continua preocupare de a introduce inovații utile.
Unul dintre popularele modele de mașini Hyundai produse în fabricile din Coreea, Filipine sau Rusia este Santa Fe. Acesta este preferat datorită dimensiunilor generoase, atât în ceea ce privește spațiul din habitaclu, cât și al spațiului din portbagaj.

Istoricul modelului Hyundai Santa Fe


Primele mașini Hyundai Santa Fe au fost produse în anul 2000, numele modelului provenind de la numele orașului Santa Fe, capitala statului american New Mexico. Alegerea nu a fost una întâmplătoare, acest stat american fiind caracterizat de prezența a numeroase deșerturi, uneori greu de abordat cu ajutorul unui autovehicul obișnuit. Prin garda înaltă oferită și motorizările puternice, ce fac față obstacolelor semnificative, producătorul a dorit ca numele Santa Fe să sugereze forța modelului.

Din anul 2000 și până în prezent, Hyundai a produs patru generații de autovehicule de acest tip:

 • Prima generație a fost produsă între anii 2000 și 2006 cu trei niveluri de echipare (GL, GLS și LX). La început au fost disponibile două motorizări pe benzină, de 2,4 și 2,7 litri, cu puteri de 146 și 173 de cai putere și o motorizare diesel cu motor de 2 litri și 112 cai putere. Ulterior au fost introduse și alte motorizări mai puternice. Printre punctele forte ale modelului Hyundai Santa Fe s-au numărat aerul condiționat în standard, cd player performant, plafonul panoramic și cutia de viteză fiabilă, automată sau manuală;

 • A doua generație produsă între anii 2007 și 2012 s-a caracterizat printr-o modernizare a designului exterior și prin îmbunătățirea interioarelor în zona tabloului de bord. Cele trei niveluri de echipare (GLS, SE și Limited) ofereau îmbunătățiri, precum sistemul de navigație LG, sunet de calitate superioară și interior redesenat. În privința motorizării, au fost disponibile șapte variante pe benzină și patru diesel, iar transmisia era, de asemenea, variată;

 • A treia generație produsă între 2013 și 2018 a cunoscut introducerea de noi opțiuni, atât în ceea ce privește motorizarea, cât și transmisia automată sau manuală. Un punct forte al generației a fost obținerea a cinci stele din cinci la testul de siguranță Euro NCAP în anul 2012;

 • A patra generație a debutat în anul 2018, producția continuând și în prezent. Modelele din această generație au primit un design ultramodern, cu aspect futurist, iar în ceea ce privește dotările au existat o multitudine de noutăți introduse, ce au făcut din Santa Fe o alegere ideală pentru persoanele care vor să beneficieze de cele mai noi tehnologii la prețuri corecte.

Specificații generale ale modelului Hyundai Santa Fe


Modelul Hyundai Santa Fe a cunoscut de-a lungul timpului mai multe modificări în ceea ce privește specificațiile, însă câteva dintre ele au rămas caracteristice tuturor modelelor. Astfel, fiecare generație a utilizat caroseria de tip SUV mediu, cu cinci sau șapte locuri, motoare pe benzină, motorină și mai nou hibrid și cu tracțiune pe față sau integrală.

Principalele specificații care caracterizează modelul Santa Fe sunt:

 • Dimensiunile au variat în timp, lungimea fiind între 4,7 și 4,8 metri, iar lățimea între 1,9 și 2 metri;
 • Locurile disponibile sunt cinci în majoritatea cazurilor, existând, totuși, și câteva variante care ofereau șapte locuri pentru pasageri;
 • Motorizarea a fost diversă, majoritatea modelelor având atât motoare pe benzină, cât și diesel, cu capacități diferite, cu patru și șase cilindri. În prezent este disponibilă și varianta hibridă de tip plug-in sau varianta hibridă simplă.

În afara acestor caracteristici generale, fiecare generație a fost dotată cu elemente tehnologice inovative, precum cele pentru siguranță activă și pasivă (avertizare pentru părăsirea benzii, control adaptiv al vitezei de croazieră, frânare de urgență, airbaguri multiple), cât și pentru infotainment, conectivitate și confort.

Caracteristicile noii generații Hyundai Santa Fe - consum, dimensiuni, motorizare

Hyundai Santa Fe

Modele actuale de Santa Fe sunt caracterizate de trei termeni: impunătoare, expresive și puternice. Producătorul sud-coreean a venit în întâmpinarea dorințelor clienților actuali, oferindu-le un aspect nou, rafinat, dimensiuni sporite, confort maxim și tehnologii pentru siguranță de ultimă generație.
Nu au fost lăsate deoparte nici preocupările pentru folosirea unor materiale de calitate superioară și alăturarea la trendul electrificării prin introducerea unor versiuni hibrid ce încorporează un motor cu ardere internă și unul electric.

Motorizările disponibile ale modelului Hyundai Santa Fe


În prezent, clienții care doresc să achiziționeze un model Santa Fe pot alege dintre cele trei variante puse la dispoziție de producător. Acestea se deosebesc între ele, în primul rând, prin tipul de motorizare. Astfel, există trei variante dintre care se poate face opțiunea:

 • Varianta 2.2 CRDi dotată cu motor diesel de 2.2 litri în patru cilindri, cu o putere de 201 CP și cuplu maxim de 440Nm. Modelul este disponibil în varianta de tracțiune integrală 4 x 4 și se remarcă printr-o greutate redusă datorită utilizării aluminiului în construirea blocului motor în locul oțelului. Modelul este caracterizat de o viteză maximă de 205 km/h, o accelerație de la 0 la 100 km în 9,2 secunde și un consum mediu de 5,9 litri la suta de kilometri;

 • Varianta 1.6 T-GDi cu motor pe benzină, de 1.6 litri și 180 CP și 265 Nm cuplu maxim. La acest motor se adaugă un propulsor electric de 44,2 kW alimentat de o baterie litiu-Ion de 1,49 kW, ce oferă 230 de CP;

 • Varianta 1.6 T-GDi plug-in hybrid. Față de varianta anterioară, aceasta păstrează motorul smart stream de 1.6 litri, dar în schimb înlocuiește propulsorul electric cu unul mai puternic, de 66,9 kW și cu un acumulator de 13,8 kW.

În al doilea rând, acestea variante se deosebesc prin dotările existente, Luxury fiind cea care încorporează cele mai multe dotări standard și opționale.

Dotări pentru siguranță ale modelului Hyundai Santa Fe


Firma Hyundai a fost preocupată să introducă în modelele oferite clienților cât mai multe sisteme și tehnologii care să genereze securitate maximă, atât pentru șoferi, cât și pentru pasageri. Modelele actuale, precum Santa Fe, Bayon, Elantra, i10, i20, i30, Kona etc., sunt caracterizate de elemente revoluționare pentru siguranță și de sisteme avansate pentru asistența conducătorului auto.

Astfel, este disponibil un pachet special realizat de către Hyundai, cunoscut sub numele de Smartsense. Acest sistem de asistență pentru șofer a fost special realizat pentru a oferi siguranță și liniște sufletească proprietarilor de automobile Santa Fe.

Cu ajutorul acestui sistem de asistență mașina poate frâna automat pentru a evita coliziunile, monitorizează constant spațiul înconjurător pentru a evidenția anumite pericole, precum prezența unor vehicule în zona punctului mort din oglinzile retrovizoare, permite utilizarea sistemului de cruise control adaptiv, ce menține distanța corespunzătoare între mașină și autovehiculul din față. Alte capabilități sunt cele de control al frânării la coborâre, asistență la păstrarea benzii de rulare, avertisment cu privire la punctul mort.

Performanțele autovehiculelor Santa Fe sunt asigurate și de utilizarea unui sistem de tracțiune integrală, de tip HTRAC, care distribuie cuplul către cele două punți în funcție de necesitate. O altă capabilitate ce garantează siguranța este posibilitatea selectării transmisiei potrivite în funcție de terenul pe care se rulează. Prin acționarea selectorului amplasat la îndemână pe consola centrală se poate comuta instantaneu în diverse moduri, precum eco, sport sau confort, sau pentru rularea pe nisip, zăpadă sau noroi.

Dotările pentru confort, design și dimensiunile modelului Hyundai Santa Fe


Noul model Santa Fe este caracterizat printr-un design deosebit, ce îmbină imaginea clasică cu elementele de modernitate. Linia aerodinamică, proporțiile armonioase și grila frontală de mari dimensiuni însoțită de un sistem de iluminare unic reprezintă motive pentru alegerea modelului în defavoarea competiției.

Partea din spate oferă un aspect general armonios, datorită barei de protecție redesenate și a graficii orizontale a stopurilor unite printr-o bandă reflectorizantă. Interiorul este extrem de confortabil, deoarece aici există scaune dotate cu încălzire, cu suport lombar și cu multiple posibilități de reglare.

Modelul Santa Fe este dotat cu un sistem de infotainment generos ca dimensiuni, fiind disponibil un ecran de 10,25 inchi, ce oferă informații utile, precum navigația, condițiile meteo etc. Același sistem oferă posibilitatea integrării cu telefoanele Android sau iPhone ce pot fi proiectate direct pe ecran.

Recomandări pentru alegerea modelului potrivit Hyundai Santa Fe


Persoanele care s-au decis să aleagă Hyundai Santa Fe trebuie să pună în balanță nevoile proprii pentru a alege varianta și dotările potrivite. Opțiunea poate fi făcută, în principal, în ceea ce privește tipul de motorizare dintre varianta diesel, cea hibrid și cea plug-in hybrid.

 • Prima opțiune este potrivită conducătorilor auto care șofează pe distanțe apreciabile, în special în afara orașelor. Datorită motorului puternic, a cuplului oferit și a consumului redus, aceștia vor avea o satisfacție deplină legată de parcurgerea confortabilă și sigură a drumurilor pe care le fac în diferite scopuri;

 • A doua variantă, cea hibrid, a fost realizată având în vedere oferirea unor opțiuni de care beneficiază motoarele electrice. Aceasta îmbină părțile pozitive ale motoarelor termice și ale celor electrice, oferind consum redus, poluare minimă și autonomie maximă;

 • A treia opțiune, cea a modelului plug-in hybrid este considerată o evoluție a variantei hibride, pentru că mașinile din această categorie sunt dotate cu un propulsor electric mai puternic și cu un acumulator de capacitate sporită, ce garantează o autonomie mai mare. În plus, există posibilitatea încărcării acumulatorului la priza de acasă sau la cele din stațiile comerciale de încărcare electrică, putându-se circula doar cu ajutorul propulsorului electric pentru distanțe destul de mari. În cazul în care acumulatorul se golește, se va face trecerea automată la motorul pe benzină, iar drumul va putea fi continuat în siguranță.

În selectarea modelului potrivit se va ține cont și de dotări, putându-se alege varianta standard sau variantele superioare, ce oferă mai multe posibilități în ceea ce privește culoarea disponibilă, dotările interioare și exterioare suplimentare și elementele de confort și de funcționalitate integrate. Aceste elemente trebuie să fie luate în calcul, pentru că diferențele de preț pot fi destul de mari între varianta de bază și cea de lux.

În concluzie, modelul Santa Fe al producătorului sud-coreean Hyundai reprezintă o alegere ideală pentru persoanele ce vor să aibă la dispoziție o mașină de calitate superioară, care încorporează cele mai noi tehnologii apărute în domeniul auto, pentru obținerea securității maxime a pasagerilor și a unui confort sporit pentru aceștia.Surse foto: unsplash.com