Reprezentanta HyundaiBlog Autonomia unei mașini electrice - ce distanță poți parcurge cu o singură încărcare de baterie?
Blog - Autonomia unei mașini electrice - ce distanță poți parcurge cu o singură încărcare de baterie? - hyundaidibas

Autonomia unei mașini electrice - ce distanță poți parcurge cu o singură încărcare de baterie?

Data publicarii: 03/01/2023
Ultima actualizare: 03/01/2023

Soluțiile de mobilitate durabilă sunt într-o creștere rapidă, având în vedere numeroasele provocări de mediu cu care întreaga planetă se confruntă în prezent. Producătorii de automobile au dezvoltat vehiculele electrice care reprezintă o alternativă foarte bună la cele clasice. Din acest motiv, au apărut și diverse preocupări și întrebări referitoare la autonomia unei mașini electrice, acest lucru devenind o grijă principală pentru șoferii care iau în calcul opțiunea de a cumpăra un astfel de vehicul.

Înainte de a lua o decizie, toată lumea cântărește cu atenție toate avantajele și dezavantajele pentru a nu exista riscul de a rămâne cu mașina la marginea drumului fără baterie. Din fericire, producătorii au îmbunătățit constant bateriile, astfel încât acest risc să fie redus considerabil. Acest articol îți va oferi mai multe informații despre autonomia unei mașini electrice în general, dar și despre autonomia unui Hyundai Kona electric, care este un model nou ce oferă performanțe deosebite și o autonomie extinsă.

Mașina electrică și autonomia ei - descoperă cele mai utile informații


Mașinile electrice nu au nevoie de combustibil pentru a funcționa. Prin urmare, acestea nu au un rezervor de benzină sau motorină și nici motor cu combustie, ci un motor electric alimentat de o baterie.

Dimensiunile acestor baterii variază în funcție de model și permit mașinilor să parcurgă distanțe destul de lungi fără să fie alimentate. Un alt avantaj al vehiculelor electrice este faptul că nu emit dioxid de carbon și sunt silențioase.

Ce înseamnă autonomia unei mașini electrice și care este aceasta?


Autonomia unei mașini electrice - ce distanță poți parcurge cu o singură încărcare de baterie? - hyundaidibas.ro - 1

Automobilele electrice au început să fie din ce în ce mai căutate. De aceea, majoritatea potențialilor șoferi de mașini electrice sunt îngrijorați că nu vor putea să-și încarce mașina atunci când au nevoie și se tem să rămână fără energie pe drum. Autonomia unei mașini electrice reprezintă distanța pe care o poate parcurge aceasta cu o singură încărcare.

În ultimii ani, autonomia medie a crescut semnificativ datorită modelelor nou apărute. Cât de departe poți ajunge cu un vehicul electric depinde și de tipul de mașină pe care îl conduci, de starea de încărcare a bateriei, precum și de comportamentul la volan sau de condițiile meteo. Așadar, răspunsul la întrebarea ce autonomie are o mașină electrică nu este unul singur, având în vedere varietatea de factori care trebuie luați în considerare. Distanța care poate fi parcursă este cuprinsă într-un interval de aproximativ 350 de km și 750 km, dar aceste numere sunt o estimare. Un stil de condus eficient din punct de vedere energetic este și el extrem de important.

Un alt lucru de interes pentru șoferi este dacă mașinile electrice pierd din autonomie de-a lungul timpului. Conform unor date actuale, majoritatea bateriilor electrice durează între 15 și 20 de ani sau între 100.000 și 200.000 de km înainte de a necesita înlocuire. O baterie nu se oprește pur și simplu din funcționare, ci își poate pierde treptat din capacitatea de a parcurge distanțele estimate. Pentru a limita aceste îngrijorări ale șoferilor, producătorii oferă o garanție destul de mare a bateriei, care este de obicei între 8 și 10 ani.

Mașinile electrice sunt excelente pentru condusul în oraș, iar acest lucru se datorează faptului că puterea lor este disponibilă în momentul în care apeși pedala de accelerație, spre deosebire de vehiculele pe benzină sau diesel ale căror motoare își pun puterea la dispoziție doar la anumite turații. În funcție de tipul de baterie și puterea pe care o au, mașinile electrice pot fi utilizate cu încredere și la drumuri mai lungi, oferind confort și performanțe bune în timpul mersului.

Cum să ai o bună autonomie cu mașina electrică?


Autonomia unei mașini electrice - ce distanță poți parcurge cu o singură încărcare de baterie? - hyundaidibas.ro - 2

În multe privințe, conducerea unui vehicul electric diferă de cea a unei mașini care funcționează cu combustibil. Acest lucru se referă mai ales la conceptul de încărcare, concept care trebuie înțeles foarte bine. Este important să știi cât durează o încărcare, unde se află locațiile și care sunt diferitele tipuri de cabluri, prize și conectori.

În ceea ce privește asemănările, la fel ca în cazul vehiculelor cu motor cu ardere internă, autonomia unei mașini electrice poate varia și în funcție de anumiți factori cum ar fi stilul de condus, modelul de mașină, viteza, temperatura exterioară sau alte dispozitive folosite în timpul călătoriei pentru îmbunătățirea confortului.

Iată câteva sfaturi simple pe care le poți aplica pentru a crește autonomia unei mașini electrice:

  • Folosește frânarea regenerativă - aceasta oferă posibilitatea recuperării energiei cinetice pierdute de mașină în timpul frânării și transformarea acesteia în energie electrică.
  • Verifică presiunea din pneuri.
  • Reîncarcă întotdeauna bateria autovehiculului înainte de a pleca la drum, astfel încât aceasta să fie în stare optimă de funcționare.
  • Nu accelera foarte mult decât dacă este cu adevărat util.
  • Pornește aerul condiționat doar dacă este absolut necesar.

Motorul electric consumă energie doar în timpul deplasării. Dacă vehiculul este staționat, singurele elemente care pot consuma sunt încălzirea sau aerul condiționat dacă acestea sunt pornite. Oprirea sau pornirea frecventă care apare în timpul deplasărilor în oraș este favorabilă mașinilor electrice care se reîncarcă prin frânare regenerativă.

Autonomie Hyundai Kona electric - informații utile pentru șoferi


Autonomia unei mașini electrice - ce distanță poți parcurge cu o singură încărcare de baterie? - hyundaidibas.ro - 3

Pe piața mașinilor electrice există o varietate de modele competitive, care oferă performanțe bune, dar și un preț accesibil. Dintre acestea se remarcă și Hyundai KONA electric, un vehicul elegant, care se conduce ușor și se potrivește perfect traficului urban. Acesta are un design modern și sofisticat și dispune atât de tehnologii inteligente, cât și de o autonomie de aproximativ 484 km cu o singură încărcare. În cele ce urmează vei afla mai multe informații despre acest model, principalele caracteristici și dotări, avantajele pe care le aduce șoferilor și despre autonomia unui Hyundai Kona electric.

Caracteristicile unui Hyundai KONA electric

În primul rând, KONA electric se remarcă prin designul său uluitor și prin versatilitatea de SUV. La exterior este mult mai elegant și mai rafinat, spre deosebire de varianta cu motor termic. Formele fluide, luminile LED și aspectul sportiv sunt principalele detalii care atrag atenția. În interior, panoul de bord este complet digital și are un ecran tactil central de 10,25 inchi. Aceste dotări oferă o vizibilitate și un control sporit în timpul mersului.

Modelul Hyundai Kona electric are dotări excelente atât la interior, cât și la exterior:

Exterior:

  • Jante aerodinamice de 17 inchi, stopurile au un aspect dinamic, lumini de zi cu formă alungită.
  • Elementele precum bara de protecție spate sau luminile cu LED au fost redefinite.
  • Forme fluide, aerodinamice și sculptate.
  • Opțiuni multiple de personalizare în ceea ce privește culorile.

Interior:

  • Tehnologie shift-by-wire prin consola centrală poziționată ergonomic.
  • Sistem de încărcare wireless ce permite încărcarea mult mai rapidă cu până la 15 W.
  • Instrumentar digital de bord de 10,25 inchi ce asigură o experiență high tech.
  • Display audio central de 8 inchi, ecran tactil, plus alte funcții avansate de conectivitate.
  • Aplicație Bluelink prin care mașina poate fi blocată sau deblocată de la distanță sau se poate verifica nivelul de încărcare.
  • Head-up display - proiectează în câmpul vizual al șoferului informații despre viteză, navigație, nivel de încărcare sau alte alerte de siguranță.

În ceea ce privește designul, Kona electric este o mașină remarcabilă indiferent din ce unghi o privești. Aceasta oferă avantajele tradiționale ale unui SUV de mici dimensiuni, un interior destul de spațios și o poziție de condus înaltă, plus toate beneficiile oferite de un vehicul alimentat cu baterii.

Care este autonomia unui Hyundai Kona electric

Mașinile complet electrice, cum este Kona electric, nu utilizează combustibil, ceea ce înseamnă că sunt lipsite de emisii. Neavând ambreiaj, aceasta nu are o întreținere costisitoare, iar accelerația este rapidă datorită cuplului de 395 Nm care permite un stil de condus dinamic.

Modelul are două variante de propulsoare și anume:

  • Versiunea cu baterie de 64 kWh - 200 CP (150 kW), viteza maximă de 167 km/h.
  • Versiunea cu baterie de 39,2 kWh - 136 CP (100 kW), viteza maximă de 155 km/h.

Autonomia unui Hyundai Kona electric diferă în funcție de modelul ales. Prima variantă, cea cu bateria de 64 kWh, are o autonomie de 484 de km, în timp ce a doua are o autonomie de 305 km. Ambele modele însă sunt dotate cu un sistem electric care oferă caracteristici excelente de condus, fiind foarte practice pentru călătoriile zilnice.

Kona electric are un sistem flexibil de încărcare. Acest lucru înseamnă că bateria poate fi încărcată oricând și oriunde, indiferent că te afli acasă și o conectezi la o priză domestică sau că ești într-o călătorie și mergi la o stație de alimentare. Astfel, modelul de 64 kWh poate fi încărcat până la 80% în doar 47 de minute, folosind un încărcător de 100 kW. Cu un încărcător de 7 kW, pe care-l poți avea acasă, alimentarea durează ceva mai mult, aproximativ 9 ore. Dar acest lucru nu ar trebui să reprezinte o problemă dacă realizezi alimentarea în timpul nopții, exact cum procedezi cu telefonul mobil.

De asemenea, vehiculul electric Hyundai Kona are un sistem reglabil de frânare regenerativă, care poate fi ajustat în intensitate prin padelele aflate în spatele volanului. În acest fel, sistemul recuperează energia ori de câte ori acest lucru este posibil. Prin apăsarea padelei din stânga, șoferul poate opri mașina fără să utilizeze frânele. Acest sistem de frânare regenerativă controlează automat decelerarea împreună cu sistemul radar al mașinii. În cea mai înaltă setare, mașina încetinește atunci când ridici accelerația încât, practic, nu trebuie să folosești frânele propriu-zise decât în caz de urgență.

Hyundai Kona electric impresionează și prin performanțele excelente de accelerare, fiind o mașină foarte dinamică, realizând depășiri cu ușurință. Pachetele oferite de producător sunt avantajoase atât în ceea ce privește tehnologia, cât și nivelul de echipare. Din punct de vedere al costurilor, prețurile unui Hyundai Kona sunt destul de bune în segmentul de mașini electrice disponibile pe piață.

Acest model se pretează tuturor, indiferent de tipul de drum parcurs preponderent. Cu toate acestea, versiunea cu baterie mai mică poate fi puțin mai incomodă pentru deplasările pe distanțe foarte lungi. În acest caz, varianta de 64 kWh este ideală deoarece are un motor puternic, de 204 CP, care oferă performanțe foarte bune de accelerare. Kona electric cu baterie mai mică se dovedește a fi un model deosebit de agil în oraș datorită faptului că este o mașină relativ ușoară. În plus, oferă o vizibilitate bună în toate direcțiile, iar senzorii de parcare de pe spate și camera de mers înapoi sunt de un real ajutor. De asemenea, mașina este, în general, silențioasă și confortabilă.

Atât versiunea de 39 kWh, cât și cea de 64 kWh a modelului, Kona Electric accelerează destul de rapid până la 130 km/h. Însă, pentru deplasările mai lungi, versiunea de 64 kWh este mai capabilă să accelereze rapid și are o autonomie mult mai mare, astfel încât te poți opri mai rar pentru a reîncărca mașina.

În ansamblu, Kona electric este o mașină perfectă pentru drumurile în oraș, dar și pentru călătoriile mai lungi. Aceasta este sigură, stabilă, oferă un drum lin și este silențioasă. Prin urmare, întreaga experiență de condus va fi extrem de relaxantă cu un astfel de model.

Așadar, autonomia mașinilor electrice este destul de mare, motiv pentru care acestea devin o alternativă excelentă, mai ales în traficul urban aglomerat. Hyundai este un brand cunoscut și bine cotat, care produce mașini fiabile. Așa se dovedește a fi și Hyundai KONA electric, care este un model practic și elegant ce asigură o călătorie plăcută și confortabilă. Autonomia bună, agilitatea și performanța în timpul mersului sunt completate de calitatea și rafinamentul materialelor utilizate. Prin urmare, poate fi considerată o mașină potrivită atât pentru deplasările lungi, cât și pentru cele zilnice din oraș.

Sursa foto: unsplash.com, pixabay.com